Bine ati venit!

mulţumesc ca îmi vizitaţi blogul şi că ma citiţi! Prezenţa voastră aici, în căsuţa aceasta, atât de intimă a sufletului meu, a însemnat, de multe ori, alinarea de care aveau nevoie rănile mereu deschise ale sufletului meu, încrederea care-mi lipsea pentru a mai face un pas pe acelaşi sinuos drum. Să aveţi lumină şi bucurie în noul an, să vă fie sufletele calde şi mereu îmbrăţişate de sentimente înălţătoare. Să fiţi mereu înconjuraţi de frumos şi de bunătate! Vă doresc multă sănătate! Georgeta

luni, 9 februarie 2015

A fi indragostita sau a iubi

Ai de la o vreme o stare ciudata, parca iti pare cunoscuta, dar nu ai vrea sa recunosti ce simti exact. Esti cu capul in nori si totusi vrei sa ramai cu picioarele pe pamant. Cauti sa-ti explici ce se intampla cu tine, iar singura intrebare la care vrei sa-ti raspunzi este daca iubesti sau esti indragostita.
Insomnia, scaderea apetitului in acelasi timp cu senzatia pierderii energiei sunt doar cateva dintre senzatiile fiziologice pe care le resimt indragostitii. Se tin de mana, unul pune bratul in jurul celuilalt, intr-un gest oarecum parintesc, protectiv. Timbrul vocii se schimba, tonul fiind mai scazut, aproape dulce. Isi soptesc necontenit declaratii de dragoste, abuzand de diminutive pline de afectiune.
Strasnicul sentiment de bine atunci cand te afli in bratele celuilalt, ca si cum lumea s-ar putea termina in orice moment, ca si cum de nimic nu ai mai avea nevoie din acea clipa. Dorinta de a fi rasfatata, de el si numai de el, cum nici macar in copilarie parca nu ti s-a intamplat.

Odata inceputa o asemenea relatie, fiecare dintre parteneri incepe sa functioneze ca si cum n-ar mai trai doar pentru el insusi, ci si pentru celalalt, dedicandu-i-se, gasindu-si in el refugiul emotional. In acelasi timp, odata trecuta relatia de stadiul de flirt, cand fiecare cauta sa isi arate partile frumoase, pozitive, indragostitii incep sa imparta unul cu altul si deziluziile, propriile necazuri sau dureri. Incepe momentul povestirii experientelor negative care au caracterizat anii anteriori.

In aceasta faza, legatura dintre cei doi indragostiti are rolul de a testa disponibilitatea celuilalt de a se arata prezent, preocupat, gata de a proteja. Este momentul in care el si numai el devine persoana cautata pentru rezolvarea oricarei probleme, fie din placere, fie din dorinta de a se concentra in jurul unei singure persoane, cea mai importanta in acel moment.
In momentul in care legatura emotionala dintre cei doi parteneri devine deja bine structurata, se trece de la pasiune la intimitate, sentimentele distinctive si predominante fiind de caldura, afectiune, incredere. Starea de excitatie simtita in organism in cea dintai faza a indragostirii, va fi inlocuita de o senzatie de calm, de relaxare.
Acesta este momentul de trecere de la «a fi indragostit» la «a iubi».

Odata cu trecerea timpului, relatia sentimentala sufera noi transformari. Frecventa raporturilor sexuale, precum si a tuturor contactelor fizice in general, precum si simplul privit ochi in ochi, se reduc treptat. Cei doi parteneri par a-si fi reorientat atentia pana acum canalizata numai asupra celuilalt si incep a se concentra fiecare pe problemele vietii de zi cu zi, redistribuindu-si atentia si catre prieteni, profesie, familie in general.

Aceasta nu inseamna nicidecum sfarsitul povestii de dragoste, ci dimpotriva, aceasta arata ca legatura celor doi a fost bine consolidata in asa fel incat nu mai necesita totala atentie, intre parteneri creandu-se deja o interdependenta psihologica. Este mai exact siguranta ca celalalt poate avea propria-i posibilitate de dezvoltare, de munca, de a organiza viata sa si a familiei, de a calatori si de a cunoaste si altceva, pastrand o puternica siguranta ca permanent cei doi se pot increde unul in altul. Este sentimentul fiecaruia de a-l avea pastrat doar pentru sine pe celalalt, asigurandu-i maxima incredere in caz de nevoie, de la care cu siguranta va veni protectie daca va fi cazul si de care se poate indeparta oricand, la modul fizic vorbind, fara teama de a-l pierde.

Cam asa s-ar descrie dragostea adevarata, dragostea durabila

Sursa. Stilfemina.ro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu