Bine ati venit!

mulţumesc ca îmi vizitaţi blogul şi că ma citiţi! Prezenţa voastră aici, în căsuţa aceasta, atât de intimă a sufletului meu, a însemnat, de multe ori, alinarea de care aveau nevoie rănile mereu deschise ale sufletului meu, încrederea care-mi lipsea pentru a mai face un pas pe acelaşi sinuos drum. Să aveţi lumină şi bucurie în noul an, să vă fie sufletele calde şi mereu îmbrăţişate de sentimente înălţătoare. Să fiţi mereu înconjuraţi de frumos şi de bunătate! Vă doresc multă sănătate! Georgeta

luni, 9 februarie 2015

Drepturile femeilor in noul Cod



Infidelitatea ii poate costa mult pe cei casatoriti, conform noului Cod Civil, iar contractul prenuptial va putea fi imbunatatit si in timpul mariajului.

Partenerul nevinovat care sufera un prejudiciu prin desfacerea casatoriei, poate cere celui vinovat sa-l despagubeasca.
Aceasta este doar una dintre prevederile noului Cod Civil, care a intrat in vigoare la 1 octombrie 2011. Motivele pentru un divort din culpa exclusiva raman in continuare valabile: infidelitatea unuia dintre soti, acte de violenta morala sau fizica, consum in exces de bauturi alcoolice, parasirea nejustificata a domiciliului, existenta unor nepotriviri de ordin fiziologic etc.

Despagubiri
Prestatia compensatorie poate fi in bani, sub forma unei sume globale sau renta viagera, sau uzufructul asupra unor bunuri mobile si imobile. Despagubirile inceteaza prin decesul unuia dintre soti sau prin casatoria sotului creditor.
O alta noutate din Codul Civil este aparitia contractelor prenuptiale, denumite in actul normativ „conventii matrimoniale”. Aceste acorduri civile stabilesc modul in care se impart, in caz de divort, bunurilor dobândite dupa incheierea casatoriei. Conventia se incheie printr-un inscris autentificat de notarul public.
Prin acest act se mai poate stipula ca, in cazul decesului unuia dintre soti, cel supravietuitor poate prelua fara plata, inainte de partajul mostenirii, unul sau mai multe dintre bunurile comune. Aceste contracte vor fi inscrise la Registrul national notarial al regimurilor matrimoniale, tinut in format electronic, potrivit legii.

Despagubiri pentru cheltuielile cu nunta
Noutati absolute ale noului Cod Civil românesc sunt capitolele dedicate „Logodnei” si „Dezmostenirei”. Astfel, „logodna este promisiunea reciproca de a incheia casatoria”. Persoanele logodite vor avea drepturi ca si cele casatorite, dupa o perioada de convietuire. In cazul in care cuplul se desparte, logodnicii vor avea dreptul sa imparta bunurile dobândite.
Totusi, in cazul in care „una dintre parti rupe logodna in mod abuziv poate fi obligata la despagubiri pentru cheltuielile facute sau contractate in vederea casatoriei” – cheltuieli cu organizarea nuntii sau avansul pentru excursia din luna de miere.

Pensia de intretinere
In materia textelor din Cartea „Despre mostenire si liberalitati” sunt reglementate drepturile succesorale ale copiilor, care sa nu depinda de faptele reprobabile ale parintilor ori de hazardul deceselor sau nasterilor din familie.
Alte noutati mai sunt: introducerea divortului pe cale administrativa, in fata notarului sau a ofiterului de stare civila, dar si pensia de intretinere in caz de divort, chiar daca nu exista copii minori, in cazul in care sotul care pierde procesul are o avere considerabil mai mare decat a celui care l-a castigat.

Casa de avocatura Coltuc
av. COLTUC MARIUS






745150894

Sursa: Mayra.ro



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu