Bine ati venit!

mulţumesc ca îmi vizitaţi blogul şi că ma citiţi! Prezenţa voastră aici, în căsuţa aceasta, atât de intimă a sufletului meu, a însemnat, de multe ori, alinarea de care aveau nevoie rănile mereu deschise ale sufletului meu, încrederea care-mi lipsea pentru a mai face un pas pe acelaşi sinuos drum. Să aveţi lumină şi bucurie în noul an, să vă fie sufletele calde şi mereu îmbrăţişate de sentimente înălţătoare. Să fiţi mereu înconjuraţi de frumos şi de bunătate! Vă doresc multă sănătate! Georgeta

luni, 9 februarie 2015

Secretele unui mariaj de lunga durata

Ne-am obisnuit cu vestile dezamagitoare din ziare, reviste si de la televizor, vesti cu mariaje destramate dupa 2, 10 sau 15 ani. Multi am ajuns sa ne inchipuim ca lucrurile s-au schimbat dramatic in ultima perioada si casniciile fericite si indelungate precum cele ale parintilor sau bunicilor nostri sunt doar niste utopii, povesti de adormit copiii. Cuplurile care umplu paginile revistelor sau fac rating la televiziune sunt exceptiile de la regula insa. Vedetele din muzica sau filme nu au parte de linistea si confortul de care dispunem noi ceilalti. Prin urmare, vietile lor personale sunt mai degraba instabile, iar stirile cu casnicii trainice sunt mai degraba exceptii. Oricine se poate bucura insa de un mariaj fericit, care sa dureze 50 de ani sau chiar mai mult. Acest lucru depinde de cateva conditii care trebuie respectate si despre cateva dintre acestea vom discuta in cele ce urmeaza. De ce ai nevoie?

Ingrijeste-te
Poate suna ciudat dar adevarul este ca, daca nu ai grija de tine si de sanatatea ta, nu ai cum sa speri la un mariaj de lunga durata. Prin urmare, primul lucru la care trebuie sa te gandesti daca iti doresti o aniversare de 50 de ani este cel de a fi prezenta la respectiva aniversare. De a trai atat de mult.

Fa-ti timp pentru a discuta
Suntem mai mereu ocupati, stresati, traim intr-o lume in continua miscare si dezvoltare, rareori ne mai ramane timp pentru lucrurile care conteaza. Cu toate acestea, e important sa iti faci timp pentru viata de cuplu daca vrei ca mariajul tau sa dainuie. Si o buna parte din acest timp, petrece-l comunicand cu sotul tau. Mai ales in ziua de azi, cand avem atat de multe distractii in jur care in timp, ne pot instraina unul de celalalt. Nu e nevoie decat de un minim de jumatate de ora in fiecare zi. Dar sa fie in fiecare zi, nu atunci cand nu ai altceva mai bun de facut. Timpul petrecut cu adevarat impreuna este extrem de important.

Trebuie sa stii cand sa vorbesti si cand sa taci
Pe de o parte ne referim la procesul de comunicare unde cuvintele inseamna de multe ori la fel de mult ca si tacerea. Trebuie sa stii si cand trebuie sa iti spui parerea dar si cand trebuie sa iti asculti partenerul si mai ales cum o faci. Pe de alta parte, ne referim si la nemultumirile personale si la felul in care le comunici. Nu toate sunt importante, nu trebuie sa despici firul in patru si sa te agheti de toate lucrurile marunte ci sa faci in primul rand distinctie clara intre ceea ce trebuie si ceea ce nu trebuie sa comunici. Invata cand trebuie sa spui ceva si cand trebuie sa taci.

Nu trece cu vederea problemele!
Am mai spus-o si cu alta ocazie: e important sa porti disputele si certurile cu empatie si cat se poate de uman dar in acelasi timp e important sa le duci la bun sfarsit. Problemele nu se rezolva de la sine, nu vor fi uitate daca le maturi sub covor. Cuplurile de succes au invatat acest lucru si nu se tem de o simpla cearta sau puncte de vedere diferite. Le analizeaza impreuna si stiu sa le invinga.

Sursa: dindragoste.unica.ro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu